02.06.2019

Γράφει ο Κώστας Τρομπούκης Ιατρός – Ακτινοδιαγνώστης*

Τι μπορεί να περιμένει μια κοινωνία που βρίσκεται πραγματικά στα όρια της κατάρρευσης; Μια κοινωνία που πίστεψε στα πιο χυδαία ψέματα και έζησε τις χειρότερες και τις πιο αντιαισθητικές κυβιστήσεις εις το όνομα της διατήρησης της εξουσίας; Μια κοινωνία που παραπαίει ανάμεσα στο διχασμό και το λαϊκισμό; Μια κοινωνία απογοητευμένη, προσβεβλημένη και ταπεινωμένη; Τι μπορεί να περιμένει μια κοινωνία που βλέπει το μέλλον της και το μέλλον των παιδιών της υποθηκευμένο και αβέβαιο;

Η ελληνική κοινωνία που έχει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά, περιμένει μια πραγματική ελπίδα. Ένα ρεαλιστικό αφήγημα για το μέλλον, που να προτάσσει το συλλογικό συμφέρον, να κινητοποιεί μαζικές δυνάμεις για να ανατραπούν όλες εκείνες οι ιδεοληψίες και τα δόγματα που μας έφεραν μέχρι εδώ. Ένα αφήγημα που θα στηρίζεται στις δικές μας δυνάμεις. Είναι αυτό που με μια λέξη εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης:

«Μπορούμε». Μπορούμε για όλους. Όχι για κάποιους! Μπορούμε να επιτύχουμε μια πολιτικά ισχυρότερη χώρα στον γεωπολιτικό της περιβάλλον. Μπορούμε να επιτύχουμε μια πιο δίκαιη κοινωνία. Για όλους! Όχι για κάποιους! Μπορούμε μια πιο ασφαλή κοινωνία. Χωρίς τρομοκράτες και καταδικασμένους να αλωνίζουν ελεύθεροι. Μπορούμε μια πιο παραγωγική, ανταγωνιστική και δυναμική κοινωνία. Μπορούμε να πετύχουμε μια πολιτική που θα υπακούει στην ηθική, αλλά και μια κοινωνία με αυτογνωσία, ανοιχτή σε ιδέες, δημοκρατική, ευέλικτη, έτοιμη να αντιμετωπίσει τις νέες συνθήκες που ανοίγονται μπροστά της, αλλά και με την διακριτή της ταυτότητα, στενά συνδεδεμένη με το μακραίωνο ιστορικό παρελθόν της.

Μπορούμε να τα καταφέρουμε. Δεν θα συμβιβαστούμε με τη μίζερη Ελλάδα του κ. Τσίπρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ προτιμά να διαχειρίζεται τη φτώχεια που ο ίδιος προκάλεσε, μοιράζοντας επιδόματα σε αυτό που θεωρεί εκλογικό του ακροατήριο, γιατί θέλει εξαρτημένους από τον ίδιο πολίτες. Η Νέα Δημοκρατία μπορεί να δώσει πολλές ευκαιρίες σε όλους τους Έλληνες γιατί μόνον έτσι θα αμβλυνθούν οι σημερινές κοινωνικές ανισότητες.

Το δίλημμα για την Ελλάδα σήμερα είναι αν θα πάει μπροστά ή πίσω. Οι Έλληνες γνωρίζουν ότι τα τελευταία χρόνια η ζωή τους όχι μόνο δε βελτιώθηκε, αλλά υποβαθμίστηκε και ότι η χώρα έκανε μεγάλες εθνικές οπισθοχωρήσεις σε όλους τους τομείς.

Απέναντι σε αυτή την συνολική οπισθοχώρηση, η ΝΔ προτάσσει την Ελλάδα του μέλλοντος. Μια Ελλάδα, ασφαλή, ευημερούσα, προκομμένη, δημοκρατική. Όχι ένα επαρχιακό μικρομάγαζο των Βαλκανίων. «Μπορούμε» και αυτό δεν είναι απλά ένα σύνθημα. Πολύ σύντομα θα λέμε «τα καταφέραμε». Είναι στο χέρι μας.

*Ο Κώστας Τρομπούκης είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.