02.06.2019

Γράφει ο Κώστας Τρομπούκης Ιατρός – Ακτινοδιαγνώστης*

Σε λίγες ημέρες, γιορτάζουμε την 21η Νοεμβρίου που είναι αφιερωμένη στις Ένοπλες Δυνάμεις, τιμούμε το έργο και την αποστολής τους και αποτίουμε φόρο τιμής στους νεκρούς των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι κορυφαίος θεσμός της Χώρας που διασφαλίζει την εθνική ανεξαρτησία και προστατεύει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Πατρίδας. Στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων πάλλεται η καρδιά μιας άλλης Ελλάδας. Αυτής του χρέους, του καθήκοντος και του πατριωτισμού.
Μέσα στα χρόνια της κρίσης και της αναγκαίας οικονομικής προσαρμογής, οι ένοπλες δυνάμεις της Χώρας και τα στελέχη της κλήθηκαν να σηκώσουν ένα βάρος δυσανάλογο της προσφοράς τους. Οι περικοπές έχουν οδηγήσει τη διαβίωσή τους στα όρια της αξιοπρέπειάς τους και έγιναν αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης από τους καιροσκόπους που παριστάνοντας τους προστάτες, έταξαν εύκολα και απλόχερα την επιστροφή των αναδρομικών τους, χωρίς να τις έχουν υπολογίσει.
Και μπορεί να είμαστε βέβαιοι -όπως άλλωστε το έχουν πει τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων- ότι θα χύσουν το αίμα τους για την πατρίδα εάν χρειαστεί χωρίς κανένα αντάλλαγμα, όμως δεν επιτρέπεται να επαναπαυθούμε σε αυτή τη διαβεβαίωση.
Πίσω από τα οπλικά συστήματα, τις μηχανές και όλα όσα συνθέτουν τις Ένοπλες Δυνάμεις, πρέπει να αντιληφθούμε ότι υπάρχουν άνθρωποι. Άνθρωποι που έχουν ταχθεί στην υπηρεσία της Πατρίδας. Και το έμψυχον των Ενόπλων Δυνάμεων πρέπει να παραμείνει υψηλό και ακμαίο.
Διότι πίσω από τους ανθρώπους υπάρχουν προσωπικές ιστορίες. Είναι ο στρατιωτικός που υπηρετεί στην Χίο, μακριά από τον τόπο του και την οικογένειά του. Είναι ο ΕΠ.ΟΠ. που υπηρετεί στην Καβύλη Έβρου, γονέας δύο ανήλικων παιδιών. Είναι ο Αξιωματικός από τη Λήμνο, πατέρας παιδιών που φοιτούν στην Αθήνα. Είναι η γυναίκα στρατιωτικός στη Θεσσαλονίκη, κηδεμόνας μονογονεϊκής οικογένειας που προσπαθεί να μεγαλώσει το παιδί της με αξιοπρέπεια.
Όλοι αυτοί οι άνθρωποι έχουν πιεστεί ασφυκτικά από τις πολύ μεγάλες περικοπές. Κρίνεται και θίγεται σε μεγάλο βαθμό η ζωή και η αξιοπρέπεια των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.
Όλες αυτές οι περιπτώσεις ανθρώπων που έχω στο νου μου, από την υπηρεσία μου στις Ένοπλες Δυνάμεις, είναι πάνω απ’ όλα άνθρωποι. Πίσω από τον οπλισμό, τα καθήκοντα, τα παράσημα και τις παραλλαγές, είναι άνθρωποι. Και τώρα προέχουν οι άνθρωποι, έναντι των ψυχρών αριθμών.
Ως ΝΔ είναι απαρέγκλιτη δέσμευσή μας η συμμόρφωση με τις δικαστικές αποφάσεις που αφορούν τα αναδρομικά των στρατιωτικών και η αποκατάσταση των πολλών από τις αδικίες που έχουν συμβεί, που μαζί με μια σειρά δραστικών μεταρρυθμίσεων θα φέρουν τις ένοπλες δυνάμεις πιο κοντά στις ανάγκες της εποχής μας και του μέλλοντος. Διότι αυτό αξιώνουν οι Ε.Δ. και αυτό αξίζει η Πατρίδα μας.

*Ο Κώστας Τρομπούκης είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.