02.06.2019

Γράφει ο Κώστας Τρομπούκης Ιατρός – Ακτινοδιαγνώστης*

Η πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών για την επαναφορά του χαμηλού Φ.Π.Α. στα ανώτερα κλιμάκια για τα ακριτικά νησιά, δεν εξέπληξε κανένα. Ούτε καν την κυβέρνηση και τους Βουλευτές που τη στηρίζουν, και οι οποίοι καυχώνται για την δήθεν «υπεραπόδοση» της οικονομίας.

Κι αυτό, διότι πολύ λίγοι πλέον πείθονται από τις συμφεροντολογικές σοφιστείες της Κυβέρνησης που με «πλεόνασμα θράσους» προσπαθεί να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη, όχι μόνο για την πλήρη εξόντωση κάθε παραγωγικού κυττάρου και την καταστροφή της οικονομίας που έχει προκαλέσει, αλλά και για κάθε παραδεδεγμένο κανόνα της οικονομίας.

Η τεράστια διάψευση της αντιμνημονιακής ρητορείας της Κυβέρνησης και η μεταστροφή της στην οικονομική πολιτική έχουν μια σειρά από σοβαρές επιπτώσεις. Την ώρα που ενορχηστρώνει τη μεγαλύτερη φοροεπιδρομή των τελευταίων χρόνων, επιχειρεί σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια την διάσωση της αριστερής της ταυτότητας με μια σειρά από δήθεν «αντισταθμίσματα». Ποια όμως μπορεί να είναι τα πραγματικά «αντισταθμίσματα» στη μείωση των μισθών και την εξίσωση προς τα κάτω, την αύξηση των φόρων, στις δουλειές με το κράτος που ρυθμίζει τα πάντα και στα κρατικά επιδόματα, όσα, δηλαδή, συνθέτουν μια κομμουνιστική οικονομία;

Η εξάμηνη παράταση του μειωμένου Φ.Π.Α. σε ορισμένα νησιά υπό το πρόσχημα του βάρους της «προσφυγικής – μεταναστευτικής κρίσης», ούτε μπορεί, ούτε είναι ένα τέτοιο αντιστάθμισμα. Εκτός εάν η Κυβέρνηση αυταπατάται ότι θα έχει λύσει οριστικά το μεταναστευτικό – προσφυγικό μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα.

Όπως και το έκτακτο κοινωνικό «φιλοδώρημα» των 1000€ (σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας) που ανακοίνωσε το Υπ.Οικ. είναι κοινωνικό αντιστάθμισμα, την ώρα μάλιστα που εξαιρεί τους κατοίκους επτά νησιών, ενώ τα κριτήρια περιορίζουν τον αριθμό των δικαιούχων.

Ούτε ασφαλώς μπορεί εννοηθεί η ευκαιριακή πρωτοβουλία της Κυβέρνησης για την εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου και η χρηματοδότηση του από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ως υπεύθυνο μέτρο που αντιμετωπίζει τα χρόνια και εγγενή προβλήματα που συνεπάγεται η νησιωτικότητα. Και μάλιστα χωρίς καμία πρόβλεψη και από το ήδη εξαντλημένο Π.Δ.Ε. που έχουν «υποσχεθεί» για έργα σε όλη τη χώρα και παρουσιάζουν ως πανάκεια για όλα τα οικονομικά δεινά.

Η κυβέρνηση δεν φαίνεται ούτε να έχει πλάνο, αλλά και ούτε να την ενδιαφέρει πως θα μπει ένα τέλος στην κατρακύλα που έχει πάρει η χώρα μας. Δεν την ενδιαφέρει η νησιωτικότητα, ούτε και η ανάπτυξη των ακριτικών νησιών.

Είναι ορατό σε όλους πια ότι δεν υπάρχει καμία «υπεραπόδοση». Δυστυχώς, το μόνο που υπάρχει είναι συνειδητά ψέματα που έχουν παρασύρει την κοινωνία σε έναν αδιέξοδο τρόπο σκέψης με λαθρεμπόριο ελπίδων και προσδοκιών.

*Ο Κώστας Τρομπούκης είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.