11.07.2018

Με αφορμή την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή για το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (πρόγραμμα Κλεισθένης) καθώς και τις τροπολογίες του εκλογικού νόμου, το πολιτικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Τρομπούκης, επαναφέρει στο προσκήνιο την πρότασή του για την ψήφο των ναυτικών.

Όπως αναφέρει αναλυτικά σε δήλωσή του:

«Το 2018 η απόσταση από την Πατρίδα δεν μπορεί να είναι δικαιολογία για τη μη συμμετοχή στις εθνικές εκλογές.

Η Νέα Δημοκρατία με πρωτοβουλία της πρότεινε τη θεσμοθέτηση του πλαισίου για ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Αφορά ένα «αυτονόητο» δικαίωμα και είναι υποχρέωση της Πολιτείας να αποκαταστήσει αυτή την αδικία ώστε να μπορούν και εκείνοι να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους.

Το ίδιο ακριβώς, μπορεί και πρέπει να γίνει και για τους Έλληνες ναυτικούς. Σήμερα, οι Έλληνες ναυτικοί έμμεσα συμμετέχουν ενεργά στην οικονομική ζωή της Χώρας. Πληρώνουν φόρους, εισάγουν συνάλλαγμα, επενδύουν στην Χώρα, όμως λόγω της επαγγελματικής τους δραστηριότητας δεν έχουν τη δυνατότητα φυσικής παρουσίας και συμμετοχής στις εθνικές εκλογές.

Είναι ζήτημα ισοπολιτείας, ισονομίας και βασικών εκλογικών δικαιωμάτων που σήμερα αποστερούνται οι Έλληνες.

Διαδικαστικά υπάρχουν λύσεις, όπως η επιστολική ψήφος. Αυτή η πρόταση ούτε κόστος έχει και μπορεί να υλοποιηθεί πολύ εύκολα.

Η κυβέρνηση που κατά καιρούς επαναφέρει στο δημόσιο διάλογο το θέμα του εκλογικού νόμου, το «σπάσιμο» της Β’ Αθήνας και των μεγάλων περιφερειών, σιωπά όμως εκκωφαντικά, όταν η συζήτηση αυτή φτάνει στο θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού. Πλέον δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Οφείλουν να καταλάβουν πως δεν μπορεί να νοηθεί ένας ακόμα εκλογικός νόμος που θα κλείνει τα μάτια του στο μείζον αυτό πρόβλημα.

Για μια φορά ας νομοθετήσει κάτι σωστό για τον τόπο και όχι κάτι που βολεύει αποκλειστικά τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις»