04.09.2018

Με βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το πολιτικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Τρομπούκης, τοποθετείται για τα κακώς κείμενα των επιδόσεων της Χίου στον τουριστικό τομέα και για τις δράσεις που θα πρέπει να αναληφθούν σε κεντρικό επίπεδο από δω και στο εξής. Όπως αναφέρει αναλυτικά στην δήλωσή του:

«Τα τελευταία τρία χρόνια υπήρξαν σημαντικές βελτιώσεις στην απόδοση του ελληνικού τουρισμού. Αυτό οφείλεται στη δράση των ανθρώπων του τουρισμού, στην ευνοϊκή γεωπολιτική συγκυρία και πολύ λίγο στην παρέμβαση της κυβέρνησης.

Οι αφίξεις των τουριστών κάθε χρόνο σημειώνουν αξιόλογες επιδόσεις. Το γεγονός αυτό συνιστά μια πολύ σπουδαία προοπτική, αλλά και μια μεγάλη πρόκληση. Η Χίος παρά τις τεράστιες δυνατότητές της, αδυνατεί σε μεγάλο βαθμό να προσεγγίσει μέρος της μεγάλης μάζας των τουριστών που υποδεχόμαστε στην χώρα μας. Κι αυτό, διότι από την Χίο, λείπει ένα ολοκληρωμένο τουριστικό προϊόν. Αυτό που λέμε ένα ισχυρό brandname.

Την ίδια ώρα, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλά βήματα, σε επίπεδο μεταφορικών υποδομών υπάρχει ακόμη υστέρηση. Η ποιότητα των υφισταμένων συγκοινωνιακών συνδέσεων, αλλά και μια σειρά άλλων υποδομών, όπως το αεροδρόμιο και το λιμάνι χρειάζονται αναβάθμιση.

Επιπλέον, ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δώσουμε στη αναβάθμιση της προβολής της πολιτισμικής μας κληρονομιάς και κυρίως να αναπτύξουμε εναλλακτικά τουριστικά προϊόντα που προσελκύουν όχι απλά τουρίστες, αλλά τουρίστες με ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και βέβαια υψηλής μέσης δαπάνης. Για όλα αυτά και πολύ περισσότερα είναι αναγκαίο να ξεκινήσει μια σοβαρή και σε βάθος συζήτηση για τον τουρισμό στο νησί μας και ιδιαίτερα για την ανάγκη να περάσει επειγόντως στην προσφορά προϊόντος της «επόμενης γενιάς» και με τιμές ανταγωνιστικές.

Η Χίος πρέπει και μπορεί να τα καταφέρει στον τουρισμό. Για να γίνει όμως αυτό, υπάρχει και μια ακόμη σημαντική προϋπόθεση. Χρειάζεται μια κυβέρνηση, που θα πιστεύει στην αναπτυξιακή δυναμική του τουρισμού, θα ενισχύσει το τουριστικό επιχειρείν και όλα τα επαγγέλματα, που συνδέονται άμεσα και έμμεσα με αυτό.

Ήδη ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει εξαγγείλει την επαναφορά του χαμηλού ΦΠΑ στην εστίαση, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και την υπό προϋποθέσεις κατάργηση του τέλους διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία. Μέτρα, που θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στην αγορά, θα τονώσουν την κίνησή της, θα δώσουν τα απαιτούμενα κίνητρα στην επιχειρηματικότητα και θα ενισχύσουν τα εισοδήματα όλων.

Δεν έχουμε την πολυτέλεια να σπαταλήσουμε άλλο χρόνο. Οι γενναίες αλλαγές απαιτούν γενναίες αποφάσεις. Η Χίος διαθέτει πολύ μεγάλο αναξιοποίητο αναπτυξιακό δυναμικό και θα είναι η πρώτη που θα ωφεληθεί από την αναπτυξιακή πολιτική της ΝΔ, η οποία απελευθερώνει την επιχειρηματικότητα και μειώνει τη φορολογία και τη γραφειοκρατία».