12.12.2018

Δήλωση Πολιτικού Στελέχους της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Τρομπούκη, για τα προβλήματα από τις συνεχείς διακοπές στην ηλεκτροδότηση της Χίου

«Τις τελευταίες βδομάδες όσοι ζούμε και δραστηριοποιούμαστε στη Χίο έχουμε γίνει μάρτυρες μιας απαράδεκτης κατάστασης που κρατάει εδώ και καιρό.

Οι συνεχείς διακοπές ρεύματος δοκιμάζουν καθημερινά την υπομονή και τις αντοχές όλων μας. Η κατάσταση αυτή ναρκοθετεί την ήδη πληγωμένη επιχειρηματικότητα του νησιού, θέτει σε κίνδυνο περιουσίες και ανθρώπινες ζωές και υπονομεύει καθημερινά την ποιότητα ζωής μας.

Ήδη από το περασμένο καλοκαίρι είχα απευθύνει έκκληση προς όλους τους αρμόδιους φορείς τονίζοντας τα προβλήματα που δημιουργούνται από τον προγραμματισμό των έργων συντήρησης, επισημαίνοντας πως θα πρέπει να προγραμματίζονται σε περιόδους με λιγότερες ενεργειακές ανάγκες. Είτε πρόκειται για διακοπές που προκύπτουν από αστοχίες του δικτύου διανομής, είτε πρόκειται για προβλήματα στην παραγωγή, οι συνεχείς διακοπές ρεύματος δεν παραπέμπουν σε χώρα του δυτικού κόσμου.

Οφείλουμε να στρέψουμε το βλέμμα μας στο μέλλον και να ανοίξουμε τη συζήτηση για την ενεργειακή αναβάθμιση της Χίου. Η ενεργειακή ασφάλεια του νησιού περνάει από τη διασύνδεσή του με το δίκτυο της ηπειρωτικής Ελλάδας. Δεν πρέπει δε να ξεχνάμε τα οφέλη που θα αποκομίσει η Χίος από τη σταδιακή απαγκίστρωσή της από τα ορυκτά καύσιμα είναι τεράστια, τόσο σε οικονομικό, όσο και σε περιβαλλοντικό επίπεδο, όπως τεράστιες είναι και οι δυνατότητες παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ. 

Οι προκλήσεις του μέλλοντος είναι μπροστά μας και πρέπει να τις κοιτάξουμε κατάματα με θάρρος. Πρέπει όμως να σκεφτούμε διαφορετικά. Να γίνει το πρόβλημα μας ευκαιρία».