11.11.2018

Δήλωση του πολιτικού στελέχους της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Τρομπούκη, για τα Ελευθέρια της Χίου

«Την 11η Νοεμβρίου του 1912 ο ελληνικός στρατός φτάνει στο λιμάνι και μετά από 40 μέρες μαχών χαρίζει στην Χίο την ελευθερία της.

Σήμερα 106 χρόνια μετά τιμούμε και θυμόμαστε τους αγωνιστές μας, που ηρωικά έδωσαν τη μάχη για την ελευθερία του Έθνους, εκείνους που την πατρίδα ουκ ελάττω παρέδωσαν, αλλά και εκείνους που θυσιάστηκαν για τα ιδανικά της ελευθερίας και της δημοκρατίας, κερδίζοντας έτσι επάξια τη θέση τους στην ιστορία. Τους οφείλουμε τα πάντα.

Υποχρέωση μας είναι να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού όσα οι πρόγονοί μας αγωνίστηκαν να κερδίσουν γιατί η θάλασσα έχει σύνορα και θα τα υπερασπιστούμε με οποιοδήποτε κόστος. Έχουμε όμως υποχρέωση να υπερβούμε τις διαφορές μας, να συνθέσουμε δυνάμεις και να κάνουμε δυνατό το αδύνατο για να φτάσει αυτός ο τόπος εκεί που του αξίζει.

Η δημιουργία ενός σύγχρονου κράτους, η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης από τη Μικρά Ασία και η εδραίωση των αξιών του κράτους δικαίου ήταν μόνο μερικές από τις προκλήσεις που είχαν μπροστά τους οι Έλληνες της εποχής και τελικά τα κατάφεραν. Οι ομοιότητες με την εποχή μας είναι πολλές. Είναι χρέος μας να σταθούμε και εμείς στο ύψος των περιστάσεων. Μπορούμε να τα καταφέρουμε όπως τα κατάφεραν και εκείνοι και θα τα καταφέρουμε».