fbpx

Επίσημος ομιλητής για τον Έλληνα γιατρό Γαληνό, ο Κώστας Τρομπούκης στην Πέργαμο

| Δελτία Τύπου

Ως επίσημος ομιλητής στην εκδήλωση για τα 80 χρόνια της τουρκικής Εταιρίας Ιστορίας της Ιατρικής, στην ετήσια συνεδρίασή της στην Πέργαμο, αφιερωμένη στον σπουδαίο Έλληνα ιατρό, Γαληνό, συμμετείχε ο Κώστας Τρομπούκης, Επίκουρος Καθηγητής και επικεφαλής του Εργαστηρίου Ιστορίας Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Κρήτης.

Στην ομιλία του ο κ. Κ. Τρομπούκης, υπογράμμισε το διακύβευμα της μελέτης του έργου και της ζωής του Γαληνού, όταν ανέλαβε το Εργαστήριο Ιστορίας Ιατρικής, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, το 2004. Μάλιστα, τόνισε «αισθάνομαι σήμερα δικαιωμένος, γιατί με τη σημερινή ομιλία μου για το Γαληνό, στην Πέργαμο, ως μοναδικός ξένος προσκεκλημένος της Τουρκικής Εταιρείας Ιστορίας της Ιατρικής επισφράγισα μια προσπάθεια ετών».

Στην ομιλία του αναφέρθηκε στο συγγραφικό έργο του Γαληνού, λέγοντας πως: «είναι εκτενέστατο, έγραψε συνολικά 400 περίπου πραγματείες, οι περισσότερες από τις οποίες καταστράφηκαν με την πυρκαγιά στο τέμενος της Ειρήνης στη Ρώμη το 192 μ.Χ.. Το corpus galenicum υπήρξε η σπουδαιότερη συλλογή ιατρικών συγγραμμάτων της ύστερης αρχαιότητας και θεμέλιο του γαληνισμού, το οποίο καθόρισε επίσης την ιατρική του μεσαίωνα και της αναγέννησης και με τις αντίστοιχες μεταφράσεις διαμόρφωσε την συριακή, την εβραϊκή και τη σχολαστική ιατρική[..] από το συνολικό έργο του Γαληνού διασώθηκαν 88 πραγματείες, οι οποίες είναι βέβαιο, ότι αποτελούν γνήσια έργα του, καθώς είχε προνοήσει να συντάξει κατάλογό τους».

Ο κ. Κ. Τρομπούκης αναφερόμενος στη συνεισφορά του Γαληνού στην ιστορία και την εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης επεσήμανε πως «Αν ο Ιπποκράτης κληροδότησε στην ανθρωπότητα την απαρχή μιας επιστήμης, ο Γαληνός θεμελιώνει την ιατρική ως κλινική επιστήμη. Ο Γαληνός διερευνά, παρατηρεί, μετρά και ορίζει με την ανένδοτη ακρίβεια του κλινικού επιστήμονα».



e-genius.gr ...intelligent web software